Αγαπητή/έ φίλη/ε
Το σχολείο μας βρίσκεται δίπλα σε έναν ιδιαίτερα όμορφο χώρο, το Νέστο, με το μονοπάτι του, το αισθητικό δάσος, τα Τέμπη του, τους μαιάνδρους του. Δίπλα στο σχολείο μας υπάρχει δάσος και πιο πάνω ο παλιός οικισμός των Τοξοτών με τις έξοχες κρήνες του και τα όμορφα παλιά σπίτια με τους καλοδιατηρημένους κήπους τους. Γύρω από το χωριό μας βρίσκονται οι γραφικοί εγκαταλειμμένοι οικισμοί της Σεμέλης, της Αγέλης και των Ιμέρων.
Οι μαθητές του σχολείου μας θέλησαν να γνωρίσουν αυτές τις ομορφιές από κοντά. Έτσι συγκροτήσαμε από το 1998 μέχρι σήμερα περιβαλλοντικές ομάδες και εξερευνήσαμε τους χώρους του χωριού μας, τα δάση, τους εγκαταλειμμένους οικισμούς, το ποτάμι, το αισθητικό δάσος, τα Τέμπη και το μονοπάτι του Νέστου.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των δραστηριοτήτων μας ήταν μικρές εργασίες περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Όλες οι εργασίες δημοσιεύτηκαν σε μικρά βιβλιαράκια και παρουσιάστηκαν είτε στην Ξάνθη είτε στους Τοξότες. Γιατί σκοπός μας δεν ήταν μόνο η ανάδειξη και καταγραφή των κρυμμένων ομορφιών του χωριού μας, αλλά η διάσωση και η προστασία τους, που στις μέρες μας είναι επιβεβλημένη. Τα παιδιά των ομάδων μας αγάπησαν τον τόπο τους και δούλεψαν αρκετά όλ΄ αυτά τα χρόνια. Υποστηρικτής και ένθερμος συμπαραστάτης ήταν ο διευθυντής του σχολείου μας, κος Ορφανίδης Δημήτρης -χωρίς την βοήθειά του δεν θα υπήρχαν αυτές οι εργασίες- αλλά και ο Δήμος του χωριού μας, καθώς και πολλοί ανώνυμοι δημότες των Τοξοτών. Όλους τους ευχαριστούμε, αλλά πάνω απ΄όλους ευχαριστούμε τα παιδιά που πραγματικά έδωσαν και δίνουν ακόμη ένα πολύτιμο κομμάτι του εαυτού τους στο περιβάλλον του τόπου τους.
Το παλιό χριστιανικό Δημοτικό σχολείο
Το σπίτι του μπέη στο Όξιλαρ
Το τζαμί στο Όξιλαρ
Το σπίτι του ιμάμη στο Όξιλαρ
Αλεξιάδης Γρηγόρης Αναστασιάδης Γρηγόρης      Αμοίδου Μαρία        Βαριά Ελένη      Θεοδωρίδης Χρήστος Ιωαννίδου Μαρίνα Καραμπάρα Χρύσα Καφετζόγλου Σοφία Καφετζόγλου Ντίνα Πελεκάνου Πόπη Παράσχου Θωμάς Πρίντζου Κατερίνα Σκαρλάτου Έφη Σπανοπούλου Χριστίνα Τουρούντζη Πέννυ Χριστοφορίδης Γιώργος Συμμετέχοντες μαθητές
Η πρώτη μας προσπάθεια... Φαίνεται από το εξώφυλλο, ζωγραφισμένο με το χέρι μαθητή και γραμμένο σε γραφομηχανή... Μια προσπάθεια γεμάτη ρομαντισμό και διάθεση να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας. Και όχι τόσο για τη φυσική του ομορφιά και την όμορφη θέα του. Θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους του και το ταξίδι τους μέσα στο χρόνο. Και μάθαμε...
Στις αρχές του αιώνα μας υπήρχε στην περιοχή μόνο ένας οικισμός με 57 κατοίκους (επίσημη απογραφή 1920). Η ονομασία του ήταν Όξιλαρ και ανήκε στην κοινότητα Σαρνίτς (μετέπειτα Κρωμνικού). Ο οικισμός αναπτύχθηκε κατά μήκος της όχθης του ποταμού και διαμορφώθηκε με πυρήνα την κεντρική πλατεία (μονοκεντρικός). Στην πρώτη πλατεία του οικισμού υπήρχε το τζαμί, κτίσμα του 1800, καφενείο και μαγαζιά. Οι πρώτοι κάτοικοι, ντόπιοι μουσουλμάνοι, ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, έχοντας κύρια απασχόληση όμως την καλλιέργεια καπνού.........
Περισσότερα στην εργασία ...........

Υπεύθυνοι καθηγητές : Τζαμπαζλής Αθανάσιος, Ορφανίδης Δημήτρης
Οι Τοξότες από τις αρχές του αιώνα έως σήμερα ( σχολικό έτος 1998-99 )
Ίμερα
Σεμέλη
Αγέλη
Αηδονόπουλος Τάκης Αλεξανδρίδης Γιώργος Ατανίδης Γιώργος Δροσόπουλος Άρης Καμπάκης Ανέστης Καρυώτου Φωτεινή    Κελλίδης  Νίκος     Κελλίδου Μαρία    Κοτζακελίνη Μαριάννα Κουτελιάνη Χριστίνα Κωνσταντινίδης Κώστας Μαντζαρίδης Κώστας Μπαγκντασαριάν Μαρία Σαριγιαννίδου Βούλα Σαρόγλου Στέφανος Σιμιντιρίδης Χρήστος Σπανόπουλος Χρήστος Στεφανίδης Χρυσόστομος Στεφανίδου Δήμητρα Τανιμανίδου Βούλα Τουργαΐδου Συμέλα Τσαουσέλη Ευγενία Τσουκαλά Χρυσάνθη Χριστοφορίδου Δέσποινα
Τούζλα
Σ’ αυτήν την εργασία οι μαθητές μας ασχολήθηκαν με το δομημένο περιβάλλον του Δήμου Τοπείρου. Στο πρώτο μέρος της εργασίας μας οι μαθητές αναφέρονται στα γενικά χαρακτηριστικά του Δήμου και συγκεκριμένα :
1. Σύντομη Ιστορία (όπου παρουσιάζεται η ιστορία του Δήμου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα)
2. Οικολογικά Χαρακτηριστικά (σ ΄αυτό το κεφάλαιο οι μαθητές παρουσιάζουν με συνοπτικό τρόπο τα οικοσυστήματα που συναντώνται στον Δήμο)
3. Βλάστηση (εδώ γίνεται αναφορά στην βλάστηση που υπάρχει στον Δήμο)
4. Πανίδα & Χλωρίδα (σύντομη αναφορά στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής)
5. Ανθρώπινο Δυναμικό (αναφέρονται στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό του Δήμου).
Συμμετέχοντες μαθητές Άγνωστοι οικισμοί του Δήμου Τοπείρου ( σχολικό έτος 1999-00 )
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας μας γίνεται αναφορά στους οικισμούς που τείνουν να εγκαταλειφτούν ή είναι ήδη εγκαταλειμμένοι. Οι οικισμοί εξετάζονται από γεωγραφική, ιστορική, περιβαλλοντική και πολιτιστική άποψη. Συγκεκριμένα οι μαθητές ασχολήθηκαν με τους παρακάτω οικισμούς : Όξιλαρ, Τούζλα (Πετρωτό ), Ίμερα, Σεμέλη, Αγέλη, Βανιάνο και Πρασινάδα.
Στόχος της εργασίας μας ήταν να αναδειχτούν οι ξεχασμένοι οικισμοί, να προβληθούν, να εντοπιστούν τα προβλήματά τους, να γίνει γνωστή η ύπαρξή τους στον υπόλοιπο κόσμο και να προσεχτούν περισσότερο.
Ο δήμος Τοπείρου, θεωρώντας σημαντική τη συμβολή της εργασίας μας στην ιστορία του δήμου, την ανέδειξε στον ιστοχώρο του.
Περισσότερα στην εργασία ...........

Υπεύθυνοι καθηγητές : Τζαμπαζλής Αθανάσιος, Ορφανίδης Δημήτρης
Σ΄αυτήν την εργασία οι μαθητές μας προσπάθησαν να συνδέσουν την οικολογία με την ποίηση και συγκεκριμένα τον Νέστο με την ελληνική λογοτεχνία.
Έτσι μετά από επισκέψεις στο ποτάμι και πολύ ψάξιμο στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας, η ομάδα συγκέντρωσε, κατέγραψε και τύπωσε στην εργασία μας όλα τα ποιήματα: από το πρώτο γραπτό μνημείο της νέας ελληνικής φιλολογίας στα μέσα του 11ου αιώνα, μέχρι σήμερα. Γίνονται αναφορές σε ποιήματα που σχετίζονται με το ποτάμι από το έπος του Διγενή Ακρίτα μέχρι τον Βαλαωρίτη, Τυπάλδο, Δροσίνη, Σούτσο, Παλαμά, Βάρναλη, Καβάφη, Βρεττάκο, Σεφέρη, Καββαδία, Ρίτσο, Ελύτη και Λεοντάρη.
Περισσότερα στην εργασία ...........

Υπεύθυνοι καθηγητές:
Τζαμπαζλής Αθανάσιος, Πασπαράκη Μαρία, Ορφανίδης Δημήτρης
Αμπατζίδου Σοφία Βασιλειάδης Δημήτρης Δραμπίδης Μαργαρίτης Δραμπίδου Κατερίνα Ιωαννίδης Κώστας Κούρτογλου Βαλάντου Κυριακίδης Σταύρος Κωνσταντινίδου Μαρία Μυλωνάς Δημήτρης Παπαγεωργίου Παύλος   Ράφτη Μαρία         Σαμλίδης Δημήτρης Σπανοπούλου Βίκυ Σπανοπούλου Μάγδα Σωματαρίδης Τριαντάφ. Ταρογιάν Χριστίνα Τουργαΐδης Στέλιος Τσακαλίδης Αλέκος Τσαταλμπασίδου Σοφία Τσιρακίδου Παρθένα Τσουκαλά Μαρία      Φίλου Κατερίνα Συμμετέχοντες μαθητές Νέστος : Οικολογία - Ποίηση ( σχολικό έτος 2000-01 )
Copyright © 2015 by "Γυμνάσιο Τοξοτών"  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: mail@gym-toxot@xan.sch.gr
Βασιλειάδου Ελένη Βουρλιώτη Παρθένα Δραμπίδου Ζωή Ευθυμιάδου Ανθή       Ζέρβα Δέσποινα       Ζέρβας Νίκος        Θεοδωρίδου Παρθένα Θεοφυλάκτου Γιώργος Καλημερτζή Έφη Κωστακίδου Μαρία Μουταφίδου Ειρήνη Ντερεμίδου Δέσποινα Παπαδοπούλου Βαλεντίνα Πολυχρονιάδης Νίκος Σαββαΐδης Ηλίας     Σαρίδης Γιώργος   Τιφτίκογλου Δήμητρα Τσιρακίδου Γεωργία   Φίλος Σπύρος          Χαλκίδου Αναστασία Χαραλαμπίδου Χριστίνα Χατζηιωάννου Νατάσσα Χατζηνίκου Χαρούλα Συμμετέχοντες μαθητές Η μυθολογία του ποταμού Νέστου ( σχολικό έτος 2001-02 )
Στις αρχαίες πηγές ο ποταμός συναντάται με το όνομα Νέσσος και αργότερα, Μέστος. Ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και, σύμφωνα με το Στέφανο το Βυζάντιο, πατέρας της Καλλιρρόης. Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις ο Νέστος απηύθυνε χαιρετισμό στο φιλόσοφο Πυθαγόρα, όταν ο τελευταίος περνούσε μπροστά από το ποτάμι. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ηρόδοτος, ο Νέστος και ο Αχελώος συνιστούσαν τα όρια, μέσα στα οποία ζούσαν τα λιοντάρια στον ελληνικό χώρο.
Με την κοιλάδα του Νέστου συνδέεται επίσης και η μυθική μορφή του αξεπέραστου μουσικού Ορφέα. Ο Ορφέας υπήρξε ο εισηγητής μιας νέας διάστασης των διονυσιακών μυστηρίων, που αναπτύχθηκε στην περιοχή του Νέστου και αργότερα σε όλη την υπόλοιπη αρχαία Ελλάδα. Αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν έξω από τα Κομνηνά, μαρτυρούν την ανάπτυξη της διονυσιακής λατρείας στην περιοχή, πιθανότατα στην ορφική της εκδοχή.
Ο Νέστος του Θουκυδίδη, του Ηρόδοτου,του Στράβωνα και του Παυσανία, έγινε Mestus για τους Ρωμαίους και σαν Μέστος αναφέρεται από την Άννα την Κομνηνή στην "Αλεξιάδα" (11ος αι.) Αργότερα εμφανίστηκε η Σλαβική θηλυκή μορφή Μέστα, που έδωσε το όνομά της στο βουλγαρικό τμήμα του ποταμού.
Περισσότερα στην εργασία ...........

Υπεύθυνοι καθηγητές: Τζαμπαζλής Αθανάσιος, Ορφανίδης Δημήτρης
Πηγές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους θεωρήθηκαν τόποι θεϊκοί και λατρεύτηκαν για το αγαθό που παρείχαν. Γύρω τους πλέχτηκε ολόκληρη μυθολογία με νύμφες και ημίθεους, που τριγυρνούσαν σε αυτά τα μαγικά μέρη και δόξαζαν το πολύτιμο νερό. Η Κασταλία πηγή στους Δελφούς θεωρήθηκε θείο δώρο.
Στο Δήμο Τοπείρου συναντάμε πολλές και όμορφες παλιές πηγές-κρήνες. Συγκεκριμένα στο χωριό Τοξότες υπάρχουν οι ωραιότερες και παλαιότερες κρήνες που έχουμε συναντήσει στο Δήμο. Σε όλα τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου υπάρχουν κρήνες αλλά είναι νεότερες και δεν παρουσιάζουν αξιόλογο αρχιτεκτονικό/ πολιτιστικό/ ιστορικό ενδιαφέρον.
Οι κρήνες απαντούν σε διάφορους τύπους. Ο απλούστερος είναι αυτός με μια μόνο διαμορφωμένη εκροή από όπου τρέχει το νερό, συνήθως απευθείας πάνω στην πηγή. Με την πάροδο των αιώνων, οι κρήνες άρχισαν να οργανώνονται συστηματικά με μια δεξαμενή στο πίσω μέρος τους και να διακοσμούνται με αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Η εργασία αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα πλαίσια του 2ου Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Περισσότερα στην εργασία ...........

Υπεύθυνοι καθηγητές: Τζαμπαζλής Αθανάσιος, Ορφανίδης Δημήτρης
Βαριάς  Πάρης      Γιάτσκος Βασίλης  Δεμουρτσίδης Πάρης  Δημητριάδης Νίκος Ζουρνατζίδης Κώστας Μαυροπούλου Νατάσα  Ντερεμίδου Φρόσω  Πολουξίδης Λάζαρος Πολυχρονιάδου Σταυρούλα Τραχανέλης Γιάννης  Τσακουρίδου Σοφία  Τσαουσέλης Θάνος  Τσατινιάν Γιώργος  Χατζηνίκου Παναγιώτης Συμμετέχοντες μαθητές Το νερό μέσα από τις πηγές - κρήνες του Δήμου Τοπείρου ( σχολικό έτος 2002-03 )
Copyright © 2015 by "Γυμνάσιο Τοξοτών"  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: mail@gym-toxot@xan.sch.gr
Η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου μας θέλησε να γνωρίσει, να εξερευνήσει και να προστατεύσει τα δάση που υπάρχουν στους Τοξότες, αλλά και στο Δήμο μας γενικότερα. Έτσι ξεκινήσαμε αυτή την εργασία με περιηγήσεις, εξερευνήσεις, πορείες, εκδρομές, ανάγνωση θεατρικών με θεατές τη φύση και παιχνίδια με το δάσος. Ανακαλύψαμε αρκετά πράγματα και μάθαμε ακόμη περισσότερα.
Το δάσος είναι πηγή φυσικού πλούτου καθώς προσφέρει το απαραίτητο οξυγόνο και αποτελεί «στέγη» για διάφορα θηλαστικά, πουλιά, έντομα και σκουλήκια. Αποτελείται όχι μόνο από ψηλά δέντρα, αλλά και από θάμνους, ποώδη φυτά, πετρώματα και μανιτάρια, που τρέφονται από τις αχτίδες του ήλιου, το διοξείδιο του άνθρακα, τα άλατα και το νερό του εδάφους, με την διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
Αδαμίδου Τασούλα Αμοιρίδης Γιώργος Γιαννακίδου Νίκη Ελευθεριάδης Γιάννης Καμπάκτσαλη Δέσποινα Μπαγκντασαριάν Στέλιος Ξανθοπούλου Φιλίτσα Πανταζίδου Μαρία Παπαδημητρίου Ειρήνη Πελεκάνου Ρούλα    Πρίντζος Βασίλης Σαρητσεσμελής Κυριάκος Σπανοπούλου Κατερίνα Σπυριάδης Σωκράτης Στεφάνου Γιώργος Ταμπουλίδης  Νίκος Τιφτίκης     Γιάννης Τραχανέλης Γιώργος Χατζηνίκου Μαρία Συμμετέχοντες μαθητές Εξερευνώ, ανακαλύπτω και προστατεύω τα δάση του Δήμου Τοπείρου ( σχολικό έτος 2003-04 )
Καθώς το δάσος οργανώνεται στο χώρο, δεν είναι τελείως επίπεδο αλλά απλώνεται σε ορόφους. Η μορφή του, αλλοιώνεται από φυσικούς παράγοντες όπως τον αέρα, τον ήλιο, την βροχή και τις κατολισθήσεις, όπως επίσης και από την παρέμβαση του ανθρώπου που, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τα πλούτη του, ξεχνά τις συνέπειες των πράξεων του.
Το ίδιο το δάσος είναι ένα είδος «φυσικής ασπίδας» από τα φαινόμενα του περιβάλλοντος. Προστατεύει από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ενώ ταυτόχρονα, στο έδαφος του βρίσκεται η αρχική προέλευση των τροφών του ανθρώπου. Παρά τα πλεονεκτήματά του, κινδυνεύει από τους εμπρησμούς, την ανεξέλεγκτη υλοτομία και από την συνεχώς αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος. Χρειάζεται να το προστατεύσουμε για να εξασφαλίσουμε ένα σωστό φυσικό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.
Η εργασία αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα πλαίσια του 2ου Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Τζαμπαζλής Αθανάσιος, Βασιλειάδου Βάσω, Ορφανίδης Δημήτρης
Περισσότερα στην εργασία ...........
Αλεξέγιεβα Ευγενία Ατανίδου Ελευθερία Γκοτζαμάνη Χρύσα    Ζέρβας Μπάμπης  Ζοσιμίδης  Άγης         Ιχσάν  Μουχαρέμ        Ιωαννίδης Κώστας Κυριάκοβα Έρικα Κωλέτσης Νίκος      Μυσκάκη Βάσω      Μπάρμπας Νίκος Μπασονίδης Διονύσης Ντζανίδης Μιχάλης Ορφανός Θανάσης Πανταζίδου Τούλα Παπαγεωργίου Τασούλα Παράσχου Αναστασία Πολουξίδης Γιώργος Σαμψωνίδης Σαμουήλ Σαρίδου Ιλόνα      Σαρόγλου Θοδωρής Σαρόγλου Σταυρούλα Στεφανίδης Θόδωρος Σωματαρίδης Βαλεντίνος Τουρούντζη Σωτηρία Χατζηιωάννου Κώστας Χατζηιωάννου Χριστίνα Χοτουμανίδης Γιώργος
Το παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, γνωστό ως Μεγάλο Δάσος ή ως Κοτζά Ορμάν, είναι σήμερα το μεγαλύτερο φυσικό παραποτάμιο δάσος στη νότια Βαλκανική. Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πλούσια σε φυτά και ζώα δάσος της Ευρώπης, με έκταση που ξεπερνούσε τα 125.000 στρέμματα. Ξεκινούσε από τους Τοξότες κι έφθανε μέχρι το Θρακικό πέλαγος Η εκχέρσωσή του άρχισε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή (1922). Σήμερα μπορεί κανείς να δει τα υπολείμματα του άλλοτε Μεγάλου Δάσους (4.500 στρέμματα).
Μείναμε εντυπωσιασμένοι από τα μυστικά του παραποτάμιου δάσους, την αρμονία χρωμάτων και ευωδιών. Παρ’ όλη την φυσική αυτή ομορφιά, το συγκεκριμένο μέρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο : με τις αναδασώσεις που σκοπό θα έχουν την προστασία του δάσους. Να μην το βρωμίζουμε με τις εκδρομές μας. Να γίνουν κι άλλες περιβαλλοντικές ομάδες για να ζήσουν αυτό που κι εμείς ζήσαμε δίπλα στο δάσος και στο ποτάμι. Να μην υπάρχει υπερβολική αλιεία στο ποτάμι ούτε καύση ξυλείας και καλαμώνων. Νιώθουμε πολύ ευτυχισμένοι και τυχεροί που ζούμε σ ‘ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, όπου το όμορφο και συγχρόνως μαγευτικά άγριο περιβάλλον σε καθηλώνει. Αξίζει να το προστατεύουμε και να το αγαπάμε.
Η εργασία αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα πλαίσια του 2ου Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Τζαμπαζλής Αθανάσιος, Ορφανίδης Δημήτρης
Περισσότερα στην εργασία ...........
Συμμετέχοντες μαθητές Οι περιπέτειές μας στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου : η εξερεύνηση και προστασία του ( σχολικό έτος 2004-05 )
Τα σπήλαια είναι μια μεγάλη φυσική κοιλότητα στο πέτρωμα πάνω ή κάτω από την επιφάνεια της γης, που είτε είναι τελείως κλειστή είτε συγκοινωνεί με την επιφάνεια, με κάποια είσοδο ή με πολλές εισόδους. Οι είσοδοι των σπηλιών του Νέστου έχουν ακανόνιστο σχήμα: άλλες έχουν κυκλικό κι άλλες ημικυκλικό σχήμα. Οι περισσότερες σπηλιές του Νέστου έχουν από μια είσοδο εκτός της πρώτης σπηλιάς που εξερευνήσαμε στο Νέστο και είχε δυο εισόδους. Η μοναδική σπηλιά με τις δύο εισόδους βρίσκεται πάνω από το γήπεδο των Τοξοτών και είναι εύκολα προσβάσιμη.
Η ομάδα μας στις εξερευνήσεις της στις σπηλιές του Νέστου, συνάντησε βατράχια, νυχτερίδες, αράχνες, κολεόπτερα, θυσάνουρα, πεταλούδες και διάφορα είδη πουλιών.
Περισσότερα στην εργασία ...........

Υπεύθυνοι καθηγητές : Τζαμπαζλής Αθανάσιος, Αγάθου Κατερίνα, Ορφανίδης Δημήτρης
Αρμούτογλου Βασίλης Δράκου Βάσω Ευσταθιάδου Ελένη Κελλίδου Ευλαμπία Κερπιτσοπούλου Νάσια Κωνσταντινίδου Κων/να Μυλωνάς Δάνης Ντερεμίδου Αποστολία Ντζανίδου Αλίνα Παρσαλίδου Πωλίνα Πεντεζίδης Πέτρος Πολουξίδης Ηλίας   Σαρίδου Ίννα         Τσαρτσάλη Βάσω Τσιρακίδου Μαρία Συμμετέχοντες μαθητές Τα σπήλαια του Νέστου ( σχολικό έτος 2005-06 )
Οι παιδαγωγικοί στόχοι της εργασίας μας ήταν :
1. Να γνωρίσουν οι μαθητές τα παραμύθια (παγκόσμια κι ελληνικά ) σχετικά με τα νερά και τα ποτάμια.
2. Να βιώσουν τα παραμύθια σε σχέση με το νερό αφού αυτά θα διαβάζονται στις όχθες του ποταμού.
3. Να ανακαλύψουν τα παραμύθια μέσα από το ποτάμι - Νέστο.
4. Να εξοικειωθούν  με τα φυσικά τοπία μέσω των παραμυθιών.
5. Να συσχετίσουν την πλοκή ενός παραμυθιού με τον Νέστο.
6. Να μάθουν να αποκρυπτογραφούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα σε σχέση με το νερό, όπως αυτά αποτυπώνονται στα παραμύθια.
 
Υπεύθυνοι καθηγητές: Τζαμπαζλής Αθανάσιος, Βασιλειάδου Βασιλική,Καλεμίδης Γεώργιος,Τζαβέλλα Αργυρώ

Τα παραμύθια που συλλέξαμε ..........
Τα παραμύθια των ποταμών - Νέστος το δικό μας παραμύθι ( σχολικό έτος 2012-13 ) Γαλανόπουλος Κων/νος  Γίδαρη Ευθυμία    Γιουσούφ Βεχπή Νασιδέ Δαργενίδης Θεοδόσιος Ζοσιμίδης Διονύσιος    Ιλιάζ Ογλού Μεχμέτ Καρακεχαΐδης Γεώργιος Καραμπάρα Μαρία Ντάλης Νικόλαος    Σαρίδου Φωτεινή         Σέχου Ρεσάτ    Τσακαλίδου Αικατερίνη Συμμετέχοντες μαθητές
Αναζητώντας τα μυστικά των πηγών ( σχολικό έτος 2013-14 )
Η περιβαλλοντική ομάδα μας φέτος αχολήθηκε με
τις πηγές και τα μυστικά που κρύβουν, μυστικά της φύσης,
του νού, μυστικά των νερών , των δέντρων, των βουνών  και
της καρδιάς.Καθένας και καθεμιά από μας ανακάλυψε,
αποκάλυψε και αποτύπωσε διαφορετικά μυστικά, με
αφετηρία πάντα τις πηγές.Αναζητήσαμε την πορεία του
νερού από τις Σέρρες μέχρι το Παρανέστι, από τον Κόσυνθο
μέχρι τον Νέστο, από την Ξάνθη μέχρι τους Τοξότες.Από τα
βουνά μέχρι τις λίμνες, από τα ποτάμια μέχρι τους παλιούς
οικισμούς, από τα ζώα μέχρι τα φυτά, από τους δρόμους
μέχρι  τα λουλούδια κι από τα τραγούδια μέχρι τα
μοναστήρια.
Όλοι μας ανακαλύψαμε κάτι διαφορετικό αλλά και
κάτι ίδιο, κάτι όμορφο αλλά και κάτι άσχημο, κάτι καινούριο
και κάτι παλιό, αλλά όλοι μας μοιραστήκαμε κάτι δυνατό
και είναι αυτό που θα βλέπετε στο διπλανό βίντεο
Υπεύθυνοι καθηγητές: Τζαμπαζλής Αθανάσιος,
Βασιλειάδου Βασιλική,Καλεμίδης Γεώργιος
Αβραμίδου Ελένη
Αλή Χουσεΐν Σεριφιτζάν
Αναστασουλάκης Αθανάσιος
Γαβριηλάτος Ραφαήλ
Ζέρβα Άννα
Ιακωβίδου Σεβαστή
Ιμάμ Αλή Χατικέ
Κωνσταντινίδου Αποστολία
Μουρούκη Σωτηρία
Μουταφίδου Ραφαηλία
Μουχσιάδου Ιωάννα
Μπαλί Ντανιέλ
Μπίκος Δημήτριος
Τουρούντζης Ευστάθιος
Γενιτζέ Ισαΐα Δέσποινα
Μετοικίδου Σεβαστή
Μοσχώβη Κωνσταντίνα
Μπαμπαίτη Βασιλική
Μπαξεβανίδης Σπύρος
Νιναχίδης Αγάπιος
Ντάρ Φιράτ
Σαμπουκασίδου Μαρία
Τιφτίκης Ευάγγελος
Τσακαλίδης Αλέξανδρος
Τσουκαλάς Άγγελος
Φεσατίδου Δέσποινα
Χατζηιωάννου Αρχοντής
Χατζηνίκου Αποστολία
Χατζηπαναγιώτου
Κρυσταλλένια




Συμμετέχοντες μαθητές
Τα μονοπάτια του Νέστου και της Ροδόπης ( σχολικό έτος 2014-15 )
Η Περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας ασχολήθηκε φέτος
2014-15 με το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6. Από το χωριό
Γαλάνη ξεκινά ένα παρακλάδι του μονοπατιού Ε6 (αρχίζει από τη
Σουηδία, διασχίζει την Ευρώπη μέχρι την ακτή της Αδριατικής και
στη συνέχεια εισέρχεται στην Ελλάδα από την Ηγουμενίτσα και
καταλήγει στη Σαμοθράκη). Το μονοπάτι ακολουθεί την ανατολική
όχθη του Νέστου, περνά από τα Λιβερά και καταλήγει στη
Σταυρούπολη. Η διαδρομή έχει μήκος 25 χλμ. και η πεζοπορεία
διαρκεί 7-8 ώρες. Το μονοπάτι Ε6 συμπίπτει με το παλιό μονοπάτι
των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, που δημιουργήθηκε, επειδή τα
Στενά στην ανατολική όχθη του Νέστου είναι πολύ απότομα και
βραχώδη, και η μετακίνηση των εργατών και των υλικών
κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν αδύνατη. Η
κατασκευάστρια εταιρία για να διευκολύνει το προσωπικό
κατασκεύασε το 1893, λίγο ψηλότερα από τις γραμμές, ένα
μονοπάτι το οποίο σε πολλά σημεία είναι λαξευμένο στα βράχια.
Συμμετέχοντες μαθητές
Μέχρι σήμερα,οι επισκέπτες των Στενών χρησιμοποιούν το
ίδιο μονοπάτι των σιδηροδρομικών. Από το χωριό Γαλάνη μέχρι
την πηγή Κρωμνικού, η απόσταση του μονοπατιού είναι 5.5
χλμ. Στη συνέχεια με πεζοπορία 3 χλμ. ο επισκέπτης φθάνει στο
Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβερών και από εκεί σε απόσταση 10
χλμ. στη Σταυρούπολη. Στο τελευταίο αυτό τμήμα, σε πολλά
σημεία, η διαδρομή συνεχίζεται πάνω στις γραμμές του τρένου,
μέσα από τα τούνελ. Στη συνέχεια η Περιβαλλοντική ομάδα μας
ακολούθησε το μονοπάτι Ε6 στους νομούς Ροδόπης και
Έβρου  - με ποδήλατα, λεωφορείο, βάρκες και με τα πόδια. Τι
έγινε στο μονοπάτι;Μπορείτε να το δείτε στο διπλανό βίντεο.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Τζαμπαζλής Αθανάσιος,
Βασιλειάδου Βασιλική,Καλεμίδης Γεώργιος,Τουμπέλης
Παναγιώτης
Αναστασουλάκης Κυριάκος
Βασιλειάδου Μαρία
Γαρίδης Σωκράτης
Γενιτζέ Μαρία
Ιωαννίδης Φώτιος
Καρακεχαϊδης Κωνσταντίνος
Κοτανίδου Μαρία
Λαχανά Αικατερίνη
Μάλκο Λεϊλά
Μάτας Ευάγγελος
Ματζίρη Ευδοκία
Μπίκος Παρασκευάς
Μωΰσιάδης Χρήστος
Οσμάν Ορχάν
Παπαδοπούλου Κρυσταλλία
Παπαχρήστου Ραφαηλία
Παρασκευοπούλου Ελισάβετ
Ράπτης Θεόδωρος
Σαρίδου Αναστασία
Σπανοπούλου Γεωργία
Σπυριάδης Αλεξανδρος
Τοπουζίδης Κωνσταντίνος
Τσατάλης Θεόδωρος
Τσερπίδης Δημήτριος
Τσερπίδης Μιχαήλ
Τσουβαλίδης Περικλής
Χουσεϊν Χακή Μουμίν




Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας ασχολήθηκε
φέτος ( Σχ. Έτος 2015-16 ) με την καταγραφή της ιστορίας
της Γαλάνης σε σχέση με τον Νέστο.
Στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η κοιλάδα
του Νέστου θα ζήσει ειρηνικά και θα αναπτυχθεί.
Αργότερα όμως θα δεχτεί τις βαρβαρικές επιδρομές του
βουλγαρικού στρατού.  Η περιοχή θα καταληφθεί το
1354 από τους Οθωμανούς Τούρκους. Επί
Τουρκοκρατίας όλη αυτή η περιοχή ονομάστηκε «Σού
Γιαλεσί» - ονομασία που έχει σχέση με τα άφθονα νερά
του Νέστου.
Ένα από τα χωριά - οικισμοί του «Σού Γιαλεσί» ήταν και
είναι η Γαλάνη. Το πρώτο χωριό ήταν χτισμένο ψηλά
(υψόμετρο 81μ. από την θάλασσα), με νοτιο - 
ανατολικό προσανατολισμό. Κάτω από το χωριό
κυλούσε χείμαρρος . Η πρώτη ονομασία του χωριού
ήταν Τσάκιρλη.
Γαλάνη - η γαλανή του Νέστου ( σχολικό έτος 2015-16 )
Για να δείτε την εργασία των μαθητών πατήστε εδώ

Υπεύθυνοι καθηγητές : Τζαμπαζλής Αθανάσιος, Βασιλειάδου Bασιλική,Καλεμίδης Γεώργιος
Αναστασουλάκης Κυριάκος
Βαλμάς Δημήτρης
Γενιτζέ Μαρία
Ιμάμ Μουμίν Μεχμέτ
Ιχτιάρ Αλή Φεριντούν
Ιωαννίδης Φώτης
Καλογιαννάκη  Κωνσταντίνα
Καλογιαννάκη Ελένη
Καρακεχαΐδης Κώστας
Κολοκύθας Ευθύμης
Κοτανίδου Μαρία
Κοτζάκελη Κατερίνα
Κοτζακελίνη Γεωργία
Λαχανά Κατερίνα
Μακρίδης Κώστας
Μάλκο Λεϊλά
Μπίκος Πάρης
Μωυσιάδης Χρήστος
Ξενιτίδου Χριστίνα
Παπαδοπούλου Ιωάννα
Παπαδοπούλου Κρυσταλλία
Παπαχρήστου Ραφαηλία
Ράπτη Αγγέλα
Τζέντης Βασίλης
Τιφτίκογλου Δημήτρης
Τοπουζίδης Κώστας
Τσερπίδης Μιχάλης
Τσουβαλίδης Περικλής
Χαρισιάδης Μπάμπης
Συμμετέχοντες μαθητές

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΞΟΤΩΝ Το Σχολείο θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών κάθε ΠΕΜΠΤΗ από 08:00 έως 13:30
Κατασκευή και διαχείριση Ιστοσελίδας :  " Παύλου Τάσος " © 2015  ·  All Rights reserved  ·  E-Mai l : ptas1958@gmail.com

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη