Που βρισκόμαστε
Ο ταξιδιώτης που θα αποφασίσει να επισκεφτεί τη Θράκη οδικώς , αφού περάσει το νομό Καβάλας, συναντά τον ποταμό Νέστο . Ο Νέστος είναι το φυσικό σύνορο που χωρίζει τη Μακεδονία από τη Θράκη. Δίπλα στο ποτάμι , αμέσως μετά τη μεγάλη γέφυρα της εθνικής οδού, βρίσκεται το χωριό Τοξότες Το πρώτο χωριό της Θράκης , που ανήκει στο Δήμο Τοπείρου της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης .
Στους Τοξότες μπορεί να έρθει κάποιος και με τραίνο ,αφού περάσει το μοναδικής ομορφιάς τοπίο των Τεμπών του Νέστου.Ο Νέστος είναι ένα ιδιαίτερο ποτάμι, γεμάτο ιστορία και περίεργη ομορφιά. Χαρακτηρίζεται από παράξενους μαιάνδρους, κάτι που το κάνει μοναδικό στο είδος του στον ελληνικό χώρο.
Το όνομα του τόπου μας
Το χωριό απέχει 13 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης, γνωστό σε όλους τους περιηγητές, έλληνες και ξένους, που αναζητούν ομορφιά και γαλήνη, περιδιαβαίνοντας το στενό και φιδωτό μονοπάτι των Τεμπών του Νέστου. Πολλοί κάτοικοι πιστεύουν ότι η ονομασία Τοξότες δόθηκε στο χωριό, επειδή ο Μ. Αλέξανδρος στρατοπέδευσε για λίγο εκεί και οι στρατιώτες του τόξευαν για εξάσκηση. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι υπήρχε εκεί εργοστάσιο που κατασκεύαζε τόξα και βέλη. Μερικοί λένε ότι ονομάστηκε έτσι επειδή το κομμάτι του Νέστου, που περνάει από το χωριό, σχηματίζει ένα τόξο. Η πιο έγκυρη και λογικοφανής εξήγηση όμως είναι ότι η ονομασία Τοξότες προήλθε, ως άμεσο μεταφραστικό δάνειο, από παλαιότερο όνομα του χωριού «Όξιλαρ» σε λεξικό του 1920 και «Okcular» στα 1903-1904. Ετυμολογικά, η λέξη «Όξιλαρ» (Okcular) προέρχεται από το τουρκικό Okcu (κατασκευαστής ή πωλητής βελών, τοξότης). Στο Okcu προστέθηκε η κατάληξη πληθυντικού -lar και έτσι έχουμε την ονομασία Okcular και τη μετατροπή της αργότερα σε Τοξότες.Πολλοί κάτοικοι ακόμη και σήμερα αναφέρονται στο Μουσουλμανικό οικισμό με την παλιά ονομασία Όξιλαρ. «Σταθμό» ονομάζουν την περιοχή γύρω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό και «Τοξότες» το υπόλοιπο χωριό.
Περισσότερα για την ιστορία του χωριού στην εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας το σχολικό έτος 1998-1999
Η γέφυρα του Νέστου στους Τοξότες
Ο Νέστος σχηματίζει μαιάνδρους
Τα τούνελ του τραίνου κοντά στο Νέστο
Το χωριό
Αεροφωτογραφία της περιοχής
Ο σταθμός του τραίνου
Ο Νέστος κοντά στο χωριό
Κατασκευή και διαχείριση Ιστοσελίδας : " Παύλου Τάσος " © 2015 · All Rights reserved · E-Mai l : ptas1958@gmail.com